Reportage - rubriek cultuur

Jongkind & vrienden

Leuk voor jong en oud!

Cultuur - Winter 2018 - Jongkind_326

Johan Barthold Jongkind (1819-1891) een zeer geliefd kunstenaar in zowel Nederland waar hij is geboren, als in Frankrijk waar hij voor een groot deel van zijn leven heeft gewoond en bijzondere vriendschappen heeft gesloten met Franse kunstenaars.  Voor sommigen staat hij  bekend als één van de voorgangers van het impressionisme, hij schilderde wat hij zag op een eigenzinnige manier waarbij hij gebruik maakte van een bijzonder schouwspel van licht en sfeer. 
 

In het jaar 1846 ging Jongkind werken in een kunstatelier in Parijs. Jongkind's typische schilderwerken waarbij hij Franse aanzichten een Hollandse twist wist te geven, veroverde al gauw vele harten in Frankrijk. Jongkind keerde ook regelmatig terug naar Nederland om hier zijn schildersdoeken te vullen met mooie stadsgezichten en landschappen. 

Terug in de tijd met Jongkind


In het Dordrechts Museum kun je niet alleen de prachtige expositie van Jongkind & Vrienden bewonderen, maar ook spelenderwijs een uitstapje door de wereld van Jongkind maken. Met de multimediatour reis je zo door de 19e eeuw heen! 

 

Leer Jongkind goed kennen aan de hand van een documentaire over zijn leven. Want hoe zag zijn leven er in die tijd eigenlijk uit en hoe belangrijk waren zijn vriendschappen voor hem?

 

Samen met elkaar kun je een spannend dobbelspel spelen waarbij je door het gehele museum op ontdekkingstocht gaat en leuke vragen beantwoord, of je kunt in Dordrecht zelf een aantal van Jongkind zijn favoriete Dordste plekjes bezoeken aan de hand van een door het museum opgezette stadswandeling. 

 

Naast de prachtige expositie met een aantal van Jongkind zijn mooiste werken en van die van zijn vrienden die veelal door hem geïnspireerd raakten, maakt juist de afwisseling tussen kunst en recreatie het zo leuk voor gezinnen met kinderen om langs te komen! 

Cultuur - Winter 2018 - Jongkind_328

Bezoek de expositie nog

t/m 28 mei 2018

 

Jongkind en Vrienden, met prachtige schilderijen van Jongkind, Daubigny, Boudin en Monet. De expositie is nog t/m 27 mei 2018 te bezichtigen. Wees er daarom op tijd bij en laat je blij verrassen! 

 

Een kaartje halen? Dit kan al makkelijk online, via de website van het Dordrechts Museum: www.dordrechtsmuseum.nl

 

Entree: € 12,-.  

Kinderen tot 18 jaar: GRATIS.

CJP, Cultuurkaart, studenten: € 6,-

Cultuur - Winter 2018 - Jongkind_329
Jongkind: "Mijn specialiteit is het schilderen van maanlicht,
maar de zon zal ik nooit vergeten!"
Cultuur - Winter 2018 - Jongkind_325

Cultuur - Winter 2018 - Jongkind

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...