Voorliefde voor livemuziek, vijf Dordtse plekken die je niet mag missen!

Jazz, blues, rock, funk, soul, hip-hop: voor elke muziekstijl is er in Dordrecht wel een podium te vinden. In bruine kroegen, hippe grand cafés, intieme, verscholen kroegjes en zelfs in de catacomben van een oude energiecentrale. Dordrecht Maggezien licht vijf plekken uit waar livemuziek echt leeft.


Lang artikel_115
 Uitdagende muziek in ’s lands oudste jazzclub

 

In de schaduw van de Grote Kerk bevindt zich DJS, het pareltje onder de jazzclubs. Met jaarlijks ruim negentig concerten is Nederlands oudste jazzpodium een levendig plek voor de echte liefhebber van jazz, blues, wereldmuziek én gezelligheid. Zowel lokaal talent als (inter)nationale grootheden betreden hier al bijna zeventig jaar de bühne met het beste wat de Nederlandse jazz-scene aan soul tot moderne jazz te bieden heeft.  

 

Op alle vrijdagavonden klinkt de Blues. Zin om zelf mee te doen? Tijdens de Blues Sessies (elke 3e vrijdag) is iedereen welkom om mee te jammen. Meer zin om te dansen? Werelds!(elke 1e zaterdag) garandeert losse heupen op een stevig portie Afro, Latin, samba en salsa. Minstens zo dansbaar is Jazz & Beyond (elke 2e zaterdag), wanneer bands en dj’s aan de jazz nog een vleugje funk en soul toevoegen. Sublime FM verzorgt elke derde zaterdag een jazz-avond pur sang. JazzLab (elke laatste zaterdag) serveert een verrassende mix van gerenommeerde Nederlandse musici en lokaal talent. Wat rustiger gaat het er aan toe bij de luisterconcerten op de Jazz op Zondag-middagen als er een bekende Nederlandse jazz-solist of een trio met zanger(es) het podium betreedt. Ogen dicht en genieten maar.  

 

Jazzpodium DJS

Grotekerksplein 1

www.jazzpodiumdjs.nl

Lang artikel_111 - weekmarkt  - uitje
OPLADEN IN HET ENERGIEHUIS!

 

Brandstof is het gloednieuwe café van Bibelot waar je heerlijk kunt opwarmen of afkoelen van een concert in de grote zaal. Het interieur van Brandstof is fris, met een vleugje rock & roll. De ruimte heeft een open uitstraling en nodigt uit tot creativiteit en ontspanning en daardoor de ideale plek voor ontmoetingen tussen cultuurmakers en -genieters. Ook in Brandstof zelf zijn er vaak optredens van artiesten. Kies uit het uitgebreide (bier) assortiment, stel zelf je tosti samen of laat je verrassen door één van de Brandstof specials.  

 

Brandstof

Noordendijk 148

www.brandstofdordrecht.nl

Uitgaan winter 2018 - POST
Muziek en mediterrane lekkernijen in oud postkantoor

 

Bij Restaurant/Gastrobar Post in het voormalige Dordtse postkantoor, zijn naast het gemoedelijke geluid van bestek en klinkende glazen, ook regelmatig jazzklanken en dansbare beats te horen. Om de anderhalve maand gaat op vrijdag de restaurantavond langzaam over in een heuse clubavondtijdens TPIF (Thank Post It’s Friday). Drie dj’s van het 078 Podcasts-collectief beginnen rond een uurtje of negen met easygoing muziek, waarna ze geleidelijk het tempo en aantal beats opschroeven zodat Post rond middernacht getransformeerd is in een hippe club. Er wordt gelachen, gedanst op vrolijke, zwoele klanken, genipt aan luxe cocktails en schalen met tapas, crostini en andere mediterrane lekkernijen gaan rond. Van chic gejurkt tot casual in jeans en sneakers; je ziet het bij Post allemaal. TPIF staat garant voor een stijlvol avondje stappen.  

 

Liever overdag op pad? Dan is Post Jazz het recept voor een welbestede muzikale zondagmiddag. Elke zes weken gaan de tafels in de gastrobar aan de kant en neemt een jazz-ensemble de vloer over. Zak lekker onderuit in één van de Chesterfields en laat je meevoeren op de jazzy klanken. Of waag als het begint te kriebelen een klein dansje. Je zult zeker niet de enige zijn.  

 

Gastrobar Post

Johan de Wittstraat 128

www.restaurantpost.nl

Zondagmiddagen vol soul

 

De zondagmiddagen bij Merz zijn al dertig jaar een begrip in Dordrecht en omstreken. Menig muziekliefhebber en gezelligheidsdier begeeft zich die namiddag naar het zeventiende eeuwse pakhuis aan de Korte Kalkhaven, om er onder het genot van een speciaal biertje of een goed glas wijn het weekend af te sluiten in gezelschap van funky en soulvolle live-klanken.  

 

Van muziekminnende tieners, vriendenclubjes en gezinnen tot levenslustige pensionado’s; jong en oud verzamelt er zich voor het podium. Welke band er ook staat, de voeten gaan altijd van de vloer. Merz telt veel vaste bezoekers, maar iedere nieuwkomer voelt zich meteen thuis door de gemoedelijke, persoonlijke sfeer die het personeel samen met de stamgasten weet te creëren. Informeel en ongedwongen. De muzikanten blijven na afloop bijvoorbeeld altijd hangen om uiteindelijk ook aan te schuiven in het restaurant. Zo staan ze het ene moment nog voor je op de bühne, en het andere moment met een pilsje naast je aan de bar.  

 

Merz

Korte Kalkhaven 3

www.merzdordrecht.nl

Lang artikel_114
Smeltkroes van lokaal talent

 

In de catacomben van het Energiehuis bevindt zich het epicentrum van de regionale muziekscene: de Popcentrale. Dit muzikale laboratorium is dé plek waar lokaal talent wordt aangespoord zich te ontwikkelen en zich op de Talent Stage te laten horen. Deze verrassende en vooral diverse optredens laten het Dordtse muziekklimaat regelmatig stijgen tot tropische temperaturen.  

 

Drie keer per jaar is de kelder het domein van de Basement Battles. Een avond vol ongepolijste hiphop en indrukwekkende dansmoves, waarop talentvolle rappers en dansers de strijd met elkaar aangaan. Tijdens de maandelijkse Dordtse Songwriters Circle (elke 3e zondag) komen singer-songwriters bijeen om ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren. Het DJ-Café (elke 1e vrijdag) biedt lokaal dj-talent de kans hun eerste draaiuren te maken en skills te leren van ervaren dj’s. Zin in een meer eclectische middag? En bij de Alles mag-jam (elke 1e zondag) is iedereen welkom om mee te spelen met twee ervaren Popcentrale-muzikanten. Met metal, rock, jazz, luisterliedjes, rap, reggae en talloze andere genres is de Popcentrale een ware smeltkroes aan muziekstijlen. Kom lekker luisteren en wie weet ontdek je wel een gouden keeltje dat over tien jaar de HMH platspeelt.  

 

Popcentrale

Noordendijk 148

www.popcentrale.nl

Uitgaan winter 2018 - Popcentrale

Uitgaan winter 2018

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...