Gebruik het MENU  icoon rechtsboven om de inhoudsopgave te openen en de gewenste pagina te kiezen 


Dordrecht door de ogen van ...

Dordrecht is bijzonder dichtbij en in dit Maggezien vertelt de burgemeester waarom hij de stad een warm hart toedraagt.

Wie:

P.A.C.M. (Peter) van der Velden


Wat:
Tijdelijke burgemeester van Dordrecht, hiervoor 10 jaar burgemeester van Breda.


Wat trof u toen u voor het eerst doorde stad wandelde?

"Dordrecht is voor mij niet onbekend. Hiervoor was ik namelijk 10 jaar burgemeester van Breda en kwam daarom regelmatig in Dordrecht. Ik ben erg
onder de indruk van de mooie historische binnenstad. Het is een grote stad die veel te bieden heeft. Het winkelaanbod is divers en ik zie dat de crisis ook heeft aangezet tot vele mooie nieuwe initiatieven. De leegstand is een aandachtspunt voor ons college van burgemeester en wethouders."

 

Welk gevoel heeft u bij Dordrecht en kunt u dat omschrijven?

"Dordrecht is gezellig en de stad leeft. Ik ga hier nu de zomer ervaren. ‘s Avonds is er niet veel drukte op straat. Dat is jammer, maar binnen in een café of restaurant ervaar ik dat anders."

Interview 2_107
Interview 2_108

Wat maakt de stad en haar inwoners volgens u bijzonder?

 "De bewoners in de regio hebben een gezonde werkmentaliteit. Dat voel je als burgemeester. Er is niet voldoende werk en dat is echt een aandachtspunt waar ik me zorgen over maak. Water, historie, het sterk vertegenwoordigd zijn in de maritieme sector,, bijzondere projecten zoals de Duurzaamheidsfabriek, en een prachtige historische binnenstad geven zeker een bijzondere kleur aan deze stad."

 

U bent al in een aantal andere plaatsen burgemeester geweest, waarin verschilt Dordrecht, zo op het eerste gezicht?

"Je merkt dat invloeden van de regio een stad sterk bepalen. Dordrecht is het centrum van de regio en heeft daardoor te maken met grootstedelijke problemen, maar biedt ook een enorme diversiteit aan wonen en leven. Het biedt iedereen de mogelijkheid om hier een gelukkig bestaan op te bouwen."

 

Dordtenaren staan bekend om hun eilandmentaliteit. Heeft u dat al ervaren?

"Ik moet lachen om de vraag. Inwoners koesteren die eilandmentaliteit stiekem ook wel, constateer ik; Dordrecht wil graag een grote stad zijn naast Rotterdam. Maar ook graag
zichzelf blijven. En dat lukt ook, zonder daarvoor de kleine Calimero te spelen. Dat vind ik echt bijzonder. Dordtenaren zijn krachtig en enorm hartelijk. De mentaliteit om te knokken brengt de stad verder."

"De bewoners in de regio hebben een gezonde werkmentaliteit. Dat voel je als burgemeester"

Wat vindt u bijzondere plekken in Dordrecht? Waar komt u graag?

"Natuurlijk vind ik de havens mooi en Nationaal Park De Biesbosch. De natuur, het water gecombineerd met de grootstedelijkheid, vind ik echt enorm aantrekkelijk. Onze zaterdagmarkt is recent uitgeroepen tot beste markt van Nederland en dat is écht terecht. Dat komt onder andere door persoonlijke aandacht van de marktkraamhouders en de kwaliteit van de producten. Het is fantastisch om in een binnenstad als die van Dordrecht langs de verschillende kramen te struinen."

 

Heeft u nog tips voor mensen die een bezoek willen brengen aan Dordrecht?

"Mijn tip is om er dan wel een paar dagen voor uit te trekken. Het is leuk om rond te lopen in de stad, en breng dan ook een bezoek aan de geweldige musea, zoals het Dordrechts Museum en de natuur in de omgeving. Het is natuurlijk uniek dat Dordrecht met de Biesbosch een eigen Nationaal Park van wereldklasse heeft! Zo zal je bezoek een verschillende mix van activiteiten worden. Dat moet wél een vakantiegevoel geven!"

Interview 2

8/12
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...