Lang artikel_123

Beleef de beste markt van Nederland!

De Dordtse weekmarkt werd onlangs uitgeroepen tot beste markt van Nederland. Al jaren is de bonte mix aan geuren, kleuren en smaken een magneet voor mensen van ver buiten de stad. Het succes heeft vele vaders, al maken sommige marktkooplieden een bezoekje aan de markt extra bijzonder..


Lang artikel_115
Gezellig dagje uit

Ook de nabijheid van parkeergarages voor de auto en een gratis fietsenstalling in het pand waar vroeger de V&D zat, zorgt er volgens Kooijman voor dat de Dordtse weekmarkt een aantrekkingskracht heeft tot in de wijde omgeving van de stad. “De laatste jaren hebben we ook bewust meer kraampjes met hapklare etenswaren toegevoegd. Zo wordt de markt echt onderdeel van een gezellig dagje uit in Dordrecht, waarbij we ook profiteren van de groeiende belangstelling van toeristen voor alles wat onze stad te bieden heeft.” 

Lang artikel_111 - weekmarkt  - uitje
KoekjE erbij?

Van spritsen tot bitterkoekjes en van speculaas tot pindarotsjes. Het leven van Evelien Stooker (40) draait al bijna 25 jaar om koekjes en ander klein gebak. Sinds 2 jaar is ze eigenaar van koekkraam Van Luijk, die op vrijdag op de Dordtse weekmarkt staat. Sinds haar zestiende werkt ze al voor de naamgever van de kraam, die al meer dan 50 jaar de markt in de oudste stad van Holland aandoet. Hoewel de schappen in de supermarkt vol liggen met koekjes, mag Stooker wekelijks rekenen op een aanzienlijke schare fans van het kleine gebak.

 

Alle 70 soorten koekjes en gebak die ze wisselend door het jaar heen in haar kraam heeft liggen, worden zelf gebakken in de eigen bakkerij in Oud-Beijerland. “Wij hebben nog de roomboterkoekjes uit grootmoederstijd. De koekjes die je in de supermarkt vindt, zijn hoofdzakelijk met margarine of een mengsel van margarine en roomboter gemaakt. Als je onze koekjes hebt gegeten, wil je niets anders meer.” Over de koekjessmaak van de inwoners van Dordrecht hoeft ze niet lang na te denken: “bitterkoekjes en gemberkoekjes.”

"De markt is echt onderdeel van een gezellig dagje uit in Dordrecht"

Veel voor weinig

De groentekraam van Youssef Abdellati (31) pik je er van een afstandje zo uit. Niemand op de Dordtse weekmarkt heeft zo'n grote baard als Abdellati, en met zijn harde stem overtreft hij iedere marktkoopman die in zijn omgeving staat. Het gonst van de bedrijvigheid rondom zijn kraam, waar klanten onder een grap en een grol een nog scherpere prijs proberen te bedingen. Met een milde grijns troeft hij zijn klanten af op de kennis over de vaderlandse geschiedenis, die hij zo voor handen heeft: “Weet jij waar het beeld van Piet Hein staat? Nee, niet in Vlissingen, daar staat De Ruyter. Piet Hein staat in Delfshaven.”

Het verhaal achter zijn succes? “Veel  voor weinig en zelden chagrijnig”, grapt Abdellati, wiens vader 45 jaar geleden als marktkoopman begon. “De liefde voor de markt is bij mij aangeboren.” En waarom de Dordtse weekmarkten het zo goed doen? “Het is hier geen rommeltje. Je moet je waren wel op een goede manier bij je klanten aanprijzen anders kopen ze niets.” Het meest in trek bij de groentekraam is het fruit. En dan is er natuurlijk nog het Marokkaanse brood. Brood? Bij een groentekraam? “Jazeker, daar is veel vraag naar en er is in de wijde omtrek geen winkel of markt die het aanbiedt.”

Lang artikel_114

Lang artikel

9/12
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...