Reportage_105

 

 

 

 

 

Fotoreportage

Lorem ipsum dollor sit amet   
Reportage_122
Vreemde vogels

Eenmalig te zien

Wie rijk en beroemd was in de achttiende eeuw, toonde zijn goede smaak met exotische flora en fauna. Voorname families bezaten stijlvolle kasten met opgezette dieren en wezens op sterk water, waar ze zich samen met hun gasten over verwonderden. Maar niets kon tippen aan het echte werk, een zogenaamde menagerie

Stadhouder Willem V bezat zo’n minidierentuin en Dordtenaar Aert Schouman (1710-1792) mocht de levende verzameling schilderen. Hij maakte een ‘kamer in het rond’, zoals het rondom beschilderde behang uit paleis Huis ten Bosch wordt genoemd. Het resultaat is tijdelijk in het Dordrechts Museum te bewonderen. Een bijzondere tentoonstelling met koninklijke stukken die door Koningin Máxima in eigen persoon is geopend.

 

Uitheemse vogels, apen, een hyena, lynx en olifant in een oer-Hollands plat landschap.Er zijn zelfs twee Indische olifanten te zien Willem V liet dezeovervaren, maar of het Hans of Parkie was, is niet duidelijk.

 

Eenmalig te zien

Een bezoek aan de expositie is zeker de moeite waard, waarschijnlijk is dit de enige kans om de panoramische ruimte te aanschouwen. En dát in ons eigen Dordrecht. Na de expositie verdwijnt het levendige behang namelijk weer achter de paleismuren van Huis ten Bosch, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun intrek nemen. De dierenkamer diende ooit als portaal voor de balzaal. Schouman plaatste de horizon op ooghoogte van de staande gasten, zodat ze zich in een bizar landschap waanden. Ongetwijfeld wakkerde het talloze conversaties aan. 

Let ook op een leuk detail, want volgens Schouman keek een secretarisvogel van de Afrikaanse savanne, telkens nieuwsgierig om een hoekje naar de zwoegende kunstenaar. Hij vereeuwigde het dier in die pose, probeer het dier maar eens te spotten op het schilderij.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Bekijk de fotoreportage   

Bezoek de expositie

De expositie ‘Koninklijk Paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur’ is t/m 17 september te zien. Entree € 12,-. Speciale Schouman arrangementen: met koffie en gebak € 15,-, lunch € 27,50 of incl. koffie, gebak én lunch € 32,50.
www.dordrechtsmuseum.nl
www.thuisindordt.nl


   Gebruik de pijltjes om door de foto's te bladeren 

Reportage

5/12
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...